Horus: déu celestial de la mitologia egípcia amb cos humà i cap de falcó. Però no sols això, FrSky ha batejat així, la successora de la arxiconeguda Horus.

El nostre pilot @MIJABA ha tingut la sort d'entrar en el programa de betatesting amb accés anticipat de la Horus i comparteix amb tots vosaltres les seves experiències i sensacions d'aquesta nova i revolucionària emisora que segur que farà correr les veus.

L'anàlisi constarà en dues parts: en la primera (i present) es revisaran aspectes tècnics de hardware sobre l'emisora per després passar, en una segona fase, a la revisió del software del sistema operatiu així com tests en viu i d'altres curiositats.

Sense més dilatació, us deixem amb tots els detalls d'aquesta magnífica i innovadora emisora.

 

Especificacions

L'Horus incorpora una gran quantitat de canvis i noves especificacions molt interessants per a qualsevol tipus i nivell de pilot. Recordem que aquesta unitat en concret es tracta d'una unitat especial per a testing, fet pel qual pot no incloure encara alguns dels últims components hardware o algunes funcions software que no s'han desenvolupat encara.

De totes maneres, llistem a continuació les més importants:

 • Pantalla d'alta ressolució (480 x 272 px): una pantalla a tot color on poder configurar i monitoritzar els teus models amb total comoditat.
 • Nous gimbals: mecanitzats per CNC, equipats amb 6 rodaments per suavitzar al màxim el tacte, sensors hall i puntes extensibles. Una delícia al tacte.
 • GPS: incorpora un mòdul GPS intern.
 • Sistema d'entrenament: nou i revolucionari sistema de trainer sense cables.
 • Sensors 6DOF: sensor incorporat de 6 eixos: giròscops i acceleròmetres.
 • Personalització: tres tipus d'acabat a escollir entre l'acabat mate o texturitzat, així com els detalls d'alumin del frontal.
 • Número de canals: 16 canales, ¡ampliables a 32!
 • Telemetria: canal de comunicació dedicat a telemetria entre el receptor i l'emissora, amb capacitat de log a temps real.
 • Antena: detecció d'antena i avis de senyal SWR baixa.
 • Enllaç amb receptor: capacitat per enllaçar multitut de receptors.
 • Mòdul intern: Nou mòdul RF intern IXJT, de menor latència i major estabilitat.
 • Antena externa: L'emisora equipa una antena interna per el mòdul d'RF que utilitza per defecte. Però, és possible instal·lar la teva pròpia antena externa per al mòdul intern, i escollir-la mitjançant la pròpia configuració del model.
 • Mòdul extern: Possibilitat d'instal·lar en la bahia de darrere un mòdul extern, i escollir-lo per configuració del model.
 • Botó d'encés: El botó d'encés de l'emissora queda protegit sota el suport metàl·lic per penjar. Això evita que s'apagui l'emissora per accident (a més a més, el firmware de l'emisora sol·licita confirmació per apagar-la: doble protecció).
 • Ports entrenador: Dos tipus de ports trainer per una major compatibilitat entre emisores.
 • Reproductor MP3: Practica les teves sessions de freestyle, escoltant directament la música desde la teva emissora!
 • Vibrador: L'emissora et notifica els avisos mitjançant vibracions.
 • Bateria NiMH: Bateria NiMH de 2000 mAh integrada en l'emissora amb circuit de càrrega també integrat.
 • Encoder: Nou encoder de 6 posicions. Ara pots configurar, per exemple, fins a 5 modes de vol en un sol botó.
 • OS: L'emissora per defecte du instalada el sistema operatiu desenvolupat pròpiament per FrSky: el FrSky FrTX. Però, l'emissora es totalment compatible amb firmwares Open Source (de fet, s'està treballant en el OpenTX per la Horus).

 

Unboxing

La capsa de l'emissora, d'un aspecte molt robust i resistent als cops, emmagatzema la nostra preciada emissora. La capsa tanca fermament mitjançant dos pestells amb panys.

Al obrir la capsa ens trobem amb l'emisora ben protegida, amb els seus films protectors en la pantalla. Trobem també, el carregador amb endoll europeu i una corretja amb dos punts de fixació, així com les claus per obrir i tancar els panys anteriorment esmentats. Tot perfectament encaixat en els forats practicats a l'espuma, que evitaran que es moguin i vibrin els components en els transports. Certament, tot una garantia per evitar qualsevol cop durant els viatges.

 

L'emissora

 

Aspecte

Un cop tenim l'emissora entre les mans, sembla més petita que l'aspecte que tenia en les primeres fotografies que apareixien per internet, tot i que, realment és considerablement més voluminosa que la Taranis. De totes maneres a primera vista ens adonem que no tenim una Taranis entre les mans: això és un tema seriós.

Els laterals incorporen una goma rugosa i antilliscant, just per on agafem l'emissora amb les mans. A més a més, en la part del darrere de l'emisora veiem que hi ha un suport metàl·lic, ideal per recolzar l'emissora sobre la taula. Unes petites gomes eviten que fregui l'emissora sobre la taula, fet pel qual s'evitaran ratllades sobre la superfície de l'emissora. A més, l'esmentat suport pot utilitzar-se com nansa per transportar l'emissora còmodament.

El frontal està confeccionat en alumini perfectament mecanitzat i de textura mate, que alberga en els seus laterals uns enormes gimbals, rodejats per multitut de controls que detallem a continuació. En la seva part superior, una enorme pantalla a tot color amb una generosa ressolució de 480 x 272 px. Al marge del tamany de la pantalla i els colors, aquesta nova col·locació de la pantalla suposa una millora respecte a la que equipa la Taranis en la seva part inferior, perque evita haver de baixar la vista massa per consultar dades quan estàs en ple vol.

Just al centre del frontal trobem un ganxo metàl·lic, on podem anclar la nostra corretja i subjectar l'emissora al nostre coll. Però no solament això, si l'aixequem ens trobem amb el botó d'encés i apagat de l'emissora, que estaba totalment ocult a primera vista!

 

Gimbals

Els sticks estan perfectament mecanitzats amb un acabat metàl·lic vermell a conjunt amb la resta de detalls del frontal. Es pot regular la longitut simplement roscant i desenroscant els sticks. La resta del conjunt està encaixat a la perfecció gràcies al mecanitzat per CNC.

La suavitat està omnipresent en aquesta emissora: els gimbals no poden ser una excepcció. La Horus ho aconsegueix gràcies als sensors hall i un total de 6 rodaments per minimitzar al màxim les friccions. Un tacte exisit, com així ho mereix.

 

Controls

En ambdós costats de l'emissora, en la seva part superior ens trobem amb cuatre switch (dos en el frontal i dos més en la parte superior). Sis dels quals són de 3 posicions, i els dos restants de dues posicions, el de la dreta amb auto-retorn. Però encara hi ha més: més enrere, accionats pel dit índex, trobem uns controls lliscants d'un tacte molt suau.

Seguint per la part superior, just al centre, sota la pantalla trobem tres botons rotatius. Ambdos dels extrems, uns potenciometres novament amb un tacte molt suau. El central té una sorpresa: un encoder de 6 posicions, mitjançant el qual podrem configurar, per exemple, fins 5 modes de vol en un sol botó!

Sota dels botons rotatius trobem quatre botons més: dos per al trimatge vertical dels gimbal i dos per a personalitzar accions. Es diferèncien dels trims per ser de color negre. Més avall d'aquests els trims horizontals (també en negro) i rodejant el botó d'encés, dos controls lliscants verticals, que recorden una taula de mescles i novament al accionar-los amb els dits, notem una suavitat extrema.

Per finalitzar, als extrems de la part inferior de la Horus incorporen unes botoneres per ser controlats amb els polzes. Serveixen per navegar pels menus de configuració de l'emissora.

Com apreciem a simple vista, es tracta d'una emissora amb una quantitat de controls exagerada per a tots els gustos i necessitats. Es impossible quedar-se curt en botons!

 

Mòdul RF

L'emissora inclou un renovat mòdul RF intern anomenat IXJT. Aquest està connectat a una antena interna, però cap la possibilitat de connectar la teva pròpia antena per usar-la amb el mòdul intern. Simplement s'ha de canviar la configuració del model per a que agafi la antena externa enlloc de l'interna.

A més a més, cap la possibilitat de connectar qualsevol mòdul compatible en la bahia del darrere. La compatibilitat amb qualsevol aeromodel està assegurada.

 

Cargador i bateria

L'emissora inclou bateria interna de NiMH de 2000 mAh de capacitat, una capacitat molt bona per una bateria de stock. És un punt a favor, no oblidem que el consum d'una Horus pot ser superior al d'una Taranis a causa de totes les noves funcionalitats com la pantalla a color.

L'emissora incorpora un circuit propi per carregar la bateria, que regula i controla la seva càrrega i s'apaga quan es troba totalment carregada. Llavors, per a carregar-la es tan senzill com connectar el transformador de paret que inclou el kit a l'emissora, i esperar que el led de càrrega passi de verd parpadejant (detecció del nivell de bateria i inici de la càrrega) a verd fixe (carregant) fins que s'apagui el LED (bateria totalment carregada): ja tenim la nostra Horus llesta per volar!

 

Detalls adicionals

En la part posterior trobem nombroses tapetes sota les quals es troben protegides varies coses. Entre elles trobem el accés a la tarjeta microSD en la qual s'emmagatzema el sistema operatiu / firmware sota el que funciona l'emissora. A més a més, trobem un port USB mitjançant el que podrem comunicar-nos i transferir fitxers amb la nostra Horus sense haver de desallotjar la microSD.

A la microSD a més a més podem emmagatzemar fitxers de música MP3 per usar-los posteriorment amb el seu reproductor de música, fitxers d'imatge per personalitzar els teus models, les veus d'avís...

En la tapeta just del costat trobem dos ports diferents per usar l'emissora en mode entrenador (trainer mode). Però no sols això, recordem a més que segons les especificacions de FrSky entre emissores Horus, es poden enllaçar entre elles sense cables per establir el mode entrenador. Major comoditat impossible.

 

Conclusions

I fins aqui aquesta primera secció dedicada a l'anàlisi de components i característiques físiques que incorpora la FrSky Horus X12S. Com podeu apreciar, es tracta d'una de les emissores més avançades i complertes que sortiran al mercat en un futur molt proper.

Esteu atents perque molt aviat es publicarà la segona part de l'anàlisi, on es duran a terme tests en viu de l'emissora, s'explicaran alguns trucs i curiositats i s'analitzarà el sistema operatiu propi de FrSky desenvolupat específicament per la Horus.

 

 

Galeria de fotografies:

SCROLL TO TOP