Introducció

En aquesta ocasió volem compartir amb vosaltres una de les nostres majors ilusions: el cc185X. Es tracta d'un frame dissenyat íntegra i específicament per nosaltres i per a nosaltres (de pilots per a pilots). En aquest es recullen les nostres inquietuts, les nostres ganes d'innovar i revolucionar, d'aprendre, i d'aprendre dels errors per poder millorar... Així són les característiques dels membres de CameraCopter, i fruit d'un equip tan interdisciplinar i polivalent neix el cc185X.

Es tracta d'un frame dissenyat en base a dues grans restriccions:

  • Frame amb pales de 5" de tamany màxim.
  • Mínim material possible (i per tant, mínim pes possible).

D'aquesta manera, volem presentar-vos de manera il·lustrada, per un costat les idees del propi disseny, i per l'altre els reptes que hem hagut de superar en el seu muntatge, construit pel nostre pilot @MIJABA.

 

Diseny

El frame ha sigut construït amb una única placa inferior tipus unibody en forma d'X pura, amb motors equiespaciats a 185 mm, tamany mínim amb marge suficient entre les hèlix i els standoffs que subjecten la placa superior. La top plate ha sigut fabricat en fibra de carboni de 1,5 mm per alleugerar pes, donat que aquesta no serà sotmesa a tants cops (teòricament :D).

La placa superior permet anclar la càmera amb suport tipus U com la HS1177, Runcam Swift o Foxeer Arrrow. L'orifici posterior permet collar directament el VTX i per la cara superior l'antena. A més a més, al tenir tant aprop el VTX de la càmera, el cablejat entre ells serà mínim.

Una de les revolucions ha sigut dissenyar la bottom plate específicament per a la Piko BLX i els seus anclatges a 20 x 20 mm. Això ens permet situar les cuatre standoffs a les mesures "convencionals" de 36 x 36 mm protegint i aillant la controladora dels cops que pugui patir la placa superior, evitant trencadisses sobre la nostra apreciada controladora. A més a més, la combinació de controladora amb PDB facilita molt el cablejat i alleugera el conjunt.

A més a més, no perdem la modularitat i es possible incorporar una controladora de mesures convencionals i realitzar un stack amb les quatre columnes sobre aquesta.

Gràcies a poder situar les columnes fora de la controladora i no per sobre, això permet baixar l'alçada total del muntatge. Ens atrevim a anunciar que es tracta de l'únic frame del món en aquest format de "torre" capaç de muntar tots els components en tan sols 35 mm de separació entre plaques. No ho intenteu d'una altra manera, és impossible!

 

Especificacions

Els components escollits per a aquest build han sigut els següents:

 

Muntatge

Una vegada ben sanejades les dues peces del frame, netejant-les amb alcohol i un drap per a treure tot el pols residual del mecanitzat, comencem amb el muntatge. En aquest cas, vaig començar a construir de fora cap a dins, començant pels motors i seguint pels variadors.

Pròxim pas, instalar la Piko BLX.

Però abans s'ha de tenir en compte algunes observacions: la PDB embeguda en la Piko BLX solament suporta una corrent màxima de 50A. Això suposa un problema, doncs a priori, molt aproximadament i tirant cap a baix, un consum mínim amb cuatre motors seria d'uns 80A. A més a més, el disseny del frame està pensat per a no apilar les torretes que subjecten la placa superior sobre cap component que no sigui la capa inferior, per tant, descartada l'opció d'incluir una PDB independent. Idea: recolzar la PDB de la Piko amb cables externs per a dividir el pas de la corrent entre els mateixos i la PDB de la Piko. Els cables tenen el gruix més que suficient per al pas de corrent que hauran de suportar. El resultat és el següent, una Piko vitaminada:

Col·loquem els suports i els cargols de nylon, unes arandeles de goma per aillar la Piko de vibracions externes i ja ho tenim llest per a soldar els nostres variadors, i donar per tancat el conjunt compost per la controladora, variadors i motors.

Soldem elements auxiliars sobre la Piko, com el buzzer o els cables que aniran directes al receptor.

Cedim el pas al sistema de FPV. El suport de la Runcam és ideal per la seva subjecció rígida gràcies als seus 4 punts d'anclatge. Vaig haver d'escurçar uns milímetres al suport per aconseguir endarrerir la càmera i que encaixés a la perfecció, perque fregaba amb els standoffs de darrere.

Un cop instalada la Runcam, me'n vaig adonar que darrere la càmera hi ha un petit espai que queda protegit lateralment pels suports. Idea: instalar el receptor enganxat amb cinta de doble cara en aquest espai. Lamentablement, un FrSky XSR té les dimensions massa grans i no cap. Però el Furious Mini RX si! Encaixa perfecte!

Finalment, s'instala el VTX en l'orifici dedicat de la placa superior, coloquem una de les noves antenes Mini de Foxeer, i tanquem el conjunt. Vaig utilitzar cargols de titani per a subjectar els standoffs pels dos costats, per intentar esgarrapar alguns grams extra. Ja està llest per instalar les hèlix i apreciar el nostre muntatge. Sense cap mena de dubte, una autèntica obra mestra.

La curiositat és superior a mi, i haig de pesarlo a la bàscula llest per volar sense bateria. Únicament 269 grams!

 

Conclusions

Es tracta del build de major complexitat amb el que m'he enfrotat mai. Puzzles impossibles a resoldre, ajustos milimètrics, espais minúsculs... Però un resultat espectacular i amb uns detalls i acabats immaculats. Un petit cohet ha nascut.

Encara queda camí per davant, acabar d'afinar bé els PID, però les primeres proves han sigut abrumadores. Velocitat que et deixa atònit, reaccions de pur nervi, el món es queda gran pel seu tamany, però alhora petit per la seva velocitat...

Segurament alguns de vosaltres tindreu dubtes. Es pot comprar aquest frame? On? A quin preu? Lamentem decepcionar-vos, aquest frame no es per vendre. Ens remetem a les nostres paraules introductòries, on comentabem que es tractava de plasmar les inquietuts sobre un frame per experimentar. Podriem proposar-vos altres frames similars comercialitzats, però tampoc ho farem. El que si farem es animar-vos a que experimenteu, aterritzeu les vostres idees, plasmeu els vostres prototips sobre un plànol a la pantalla de l'ordinador, que compartiu les vostres vivències amb la resta... En la majoria dels casos, les bones idees provenen dels propis pilots, com tu.

 

Galeria de fotografies:

SCROLL TO TOP