Introducció

Novament us volem presentar un dels dissenys de l'equip de CameraCopter, en aquest cas el cc m1n1m, dissenyat per @EAM5892 i @MIJABA.

Es tracta del frame més petit dissenyat per l'equip fins la data: un frame de 140mm. Es caracteritza per estar dissenyat per a instalar absoultament tots els components en el seu interior. Dues planxes, una faldilla perimetral impresa en 3D i una petita visera per la càmera conformen el conjunt.

A continuació teniu tots els detalls sobre el seu muntatge.

 

Disseny

L'idea es ben senzilla: dues planxes espaciades per un separador que allotjaran tots els components d'aquest muntatge. Com ve sent habitual, la limitació en alçada la dóna la càmera de FPV, fet pel qual s'ha practicat un orifici per on pot sobresortir la càmera i una visera per protegir-la.

S'han utilitzat planxes de fibra de carboni d'1 mm per totes les parts del frame, i PLA per a les peces impreses en 3D. Per minimitzar el pes dels suports de la visera són M2, mentre que els cargols dels cuatre vertex són M3.

Durant el procés de disseny d'aquest frame van haver-hi fins a quatre iteracions de dissenys de la faldilla perimetral fins a arribar a la versió definitiva. En les primeres versions, la faldilla tenia massa alçada i vam poder esgarrapar bastants mm en una següent volta. Les versions de prototip estan fetes en PLA blau clar mentre que la definitiva en PLA lila.

Després ens varem adonar de que els cargols dels motors per a planxes d'1 mm eren massa llargs i podien arribar a tocar el bobinat. A més a més, al estar subjectat únicament per 4 punts, tenia molt de joc i ballava entre les planxes. La solució va ser, afegir unes alces per calçar els motors i donar-li major altura. Amb això guanyem alçada als motors i els cargols ja no freguen amb el bobinat, i a més a més, subjectem la faldilla per 20 punts en total, guanyant rigidesa al conjunt.

 

Especificacions

Els components escollits per aquest build han sigut els següents:

  • Controladora: Furious FPV Piko BLX
  • RX: Furious FPV Mini RX (FrSky)
  • Motors: EMAX RS1306 - 4000KV
  • Variadors: Little Bee 20A Blheli_S
  • Càmera: Micro CMOS
  • VTX: 5.8 GHZ AVTX for Raceband
  • Antena: Foxeer Mini
  • Props: DALprop 3045x3

 

Muntatge

Un cop resolts tots els problemes de disseny amb l'espaiador perimetral comencem a construïr de manera definitiva el muntatge. En primer lloc, coloquem els suports de la Piko BLX, el centre neuràlgic. Gràcies a la PDB integrada, facilitarà molt les conexions i a més gràcies al seu BEC, podem conectar tant el VTX com la càmera a la sortida de 5V.

Seguim per subjectar els motors per poder mesurar amb major precissió la longitud dels cables dels variadors i motors, i així retirar tot el sobrant. També soldem els cables del conector de bateria.

Aprofitem per soldar el LED IR compatible amb i-Laps que utilitzarem com a transponder i el buzzer. Seguim per alimentar la micro càmera CMOS als 5V que provenen del BEC de la Piko BLX.

Seguim pel mini receptor de Furious, ben senzill: positiu, negatiu, cable de Sbus i telemetria. I ja solament faltarà el mini VTX Raceband, també soldat als 5V.

Finalment ja només queda distribuïr tots els elements per al superfície de la planxa inferior abans de tancar el conjunt amb els cuatre cargols dels vèrtex. Donat la longitut dels cargols, hem utilitzat cargols de titani per a intentar esgarrapar alguns grams al conjunt.

Encaixem tant el buzzer com el transponder a l'espaiador i ja estem llestos per tancar. Col·loquem l'antena de FPV, bateria i ja estem llestos per volar!

 

Conclusions

El cc m1n1m: amb ell hem après una cosa molt important. Estem preparats i se'ns ensenya per intentar que tot surti bé a la primera i en la majoria dels casos, pels motius que siguin, no és així i alguna cosa surt malament, cosa que pot generar decepció. Però precisament, s'ha d'aprendre d'aquests fallos i corregir-los, donant les iteracions que calguin fins a conseguir un resultat satisfactori.

Incomptables vegades es va haber d'obrir i tancar, per tornar a obrir el sanwich d'aquest muntatge. Però, després de nombroses iteracions i diferents propostes de disseny es va arribar al que s'esperaba, un dron petit, lleuger, àgil, manejable i molt divertit.

 

Galeria de fotografies:

SCROLL TO TOP